Vagushermo

Vagushermo on latinaa ja tarkoittaa vaeltelijaa ja kyseinen 10. aivohermo onkin suomeksi kiertäjähermo. Se on osa ääreishermostoa, lähtee aivoista ja kiertelee kropan eri puolille sisäelimiin. Sillä on immunologinen ja parasympaattinen vaikutus, vaikuttaa mm. tuntoaistiin ja ruoansulatukseen.

Autonomisessa hermostossa on kaksi tilaa, joista vain toinen on aktivoituneena kerrallaan, sympaattinen tai parasympaattinen. Sympaattinen kiihdyttää ja lisää stressihormonien tuotantoa. Pitkäaikaisessa kivussa sympaattinen hermosto on yliaktivoitunut, keskushermoston toiminta muuttunut.

Parasympaattinen hermosto rauhoittaa ja rentouttaa, tuottaa mielihyvähormoneja ja lisää aitoa kiltteyttä ja myötätuntoa. Sisäänhengitys aktivoi sympaattisen hermoston ja uloshengitys parasympaattisen – uloshengityksen rauhoittaminen ja pidentäminen auttaa.

Vagushermon aktivointi aktivoi myös parasympaattista hermostoa, hidastaa hengitystä ja sydämen sykettä, vähentää tulehdusta, helpottaa masennusta ja kielteisiä tunteita. Hyviä keinoja tähän on tasainen hidas palleahengitys nenän kautta, hyräily, meditaatio, hieronta, kalevalainen jäsenkorjaus, akupunktio, nauraminen, tanssiminen, metsässä kävely, avantouinti sekä hyvät suolistobakteerit. Ryhti tärkeä, erityisesti  kaulan asento.

Vagushermo aktivoi aivoalueita, jotka säätelevät kipua ja hermottaa suolistoa, jossa muodostuu aivojen välittäjäaineita – ihminen on kokonaisuus. Sen vuoksi kalevalainen jäsenkorjaus auttaa niin moniin ongelmiin. Siinä rauhallisesti mutta tehokkaasti hoidetaan koko kroppa, lihaskalvoketjut, nivelet ( ilman niksautuksia, vain mobilisoiden). Autonomisen hermoston kautta tulee hoitava vaikutus sisäelimiin saakka.

Kalevalainen jäsenkorjaus auttaa kroonisiin kipuihin tasapainottamalla hermoston toimintaa ja parantamalla hermoston ja lihasten välistä yhteistyötä.  Krooninen ei tarkoita ikuista vaan ainoastaan pitkittynyttä tilaa, jossa elimistö on joutunut epätasapainoon. Kipu on aina merkki siitä, että keho ei toimi normaalisti. Joskus tarvitaan leikkauksia ja lääkehoitoja, mutta monesti pärjätään lempeämmillä keinoilla.

Moniin vaivoihin riittää jo muutama käynti kalevalaisessa jäsenkorjauksessa, joihinkin auttaa jo yksi käynti. Riippuu paljon asiakkaan vaivasta ja siitä, mitä hän itse tekee, liikkuuko, syökö, lepääkö hyvin. Olen saanut kalevalaisella jäsenkorjauksella autettua myös kolmoishermosärkyä ja fibromyalgiaa potevia asiakkaita. Kolmoishermo on 5. aivohermohermo ja hermottaa kasvojen aluetta. Kiertäjähermokin tulee pintaan kaulan alueella. Aina pitää kuitenkin hoitaa koko kroppa, jotta saa parhaimman tuloksen.

 

 

Julkaistu kohteessa Ajankohtaista